Půvabné lilie z vlastního výsevu

Aktuality, Návody

Protože se nezadržitelně blíží předjaří, je třeba připomenout, že se opět objeví mnoho krásných a přímo úžasných květin rostoucích v našich zahrádkách. Některé si pak vybudují stálé místo v našich srdcích. Takovouto květinou je bezesporu lilie, která je nádherná na zahradě i v kytici, kde vydrží dlouho a postupně vykvétá. Její předností je ohromná variabilita pro celkovou velikost rostliny, barvu a tvar květů, vůni, čas a dobu květu, ale i požadavek na stanoviště. Neopomenu připomenout, že se na zimu nemusí vyndávat ze země. Působivé květy lilií jsou jako hvězdy zahradního nebe. Říká se, že lilie je princezna květin a květina králů. Bývá pak bez nadsázky korunovací pro květinový záhon.

Všechny tyto přednosti lilií dávají možnost vybrat vhodné místo pro jejich pěstování téměř na každé zahradě. Různé odstíny a barevné kombinace květů, které mají všechny barvy s výjimkou modré, vytvářejí prostor pro naši fantazii při výsadbě do skupin, ve kterých se lilie skvěle vyjímají. Výběrem z mnoha hybridních odrůd, ale i botanických druhů můžeme mít potěšení z květů i po dobu tří měsíců. Ten, kdo přidá vhodné doprovodné rostliny, vytvoří krásnou podívanou pro oči a pohlazení pro naši duši.

Množení lilií z výsevů semen není tak složitá věc, jak by se mohlo zdát. Základem je získat semena, která můžeme nechat dozrát na své zahradě či u přátel. Můžeme také pomoci přírodě vlastním opylením, kdy přeneseme pyl na bliznu u vybrané rostliny. Zde je vždy důležité vybrat zdravé, silné a dobře rostoucí rodiče. Samozřejmostí při tomto výběru je i barva a tvary květů. Důležitá je i určitá příbuznost ze skupin lilií, pro zdárné oplodnění. Při cíleném opylení je třeba izolovat bliznu před i po oplodnění, např. zakrytím alobalem. Natočením kousku alobalu na tužku se vytvoří trubička, zamáčkneme jeden konec, sundáme z tužky a navlékneme volný konec přes bliznu na čnělku a lehce zamáčkneme.

Po odkvětu lilie většinou dobře poznáme zdárné oplodnění podle narůstajícího semeníku. Jak roste a dozrává, ponechávají se podle velikosti na jedné lodyze 1 až 3 semeníky, abychom zbytečně neoslabovali cibuli. Po celkovém dozrání následuje sklizeň, sušení a třídění semen. Může se stát, že z 200 semen je 20 dobrých a zbytek jsou plevy. Nebo naopak třeba z 300 je 200 dobrých a životaschopných. Oplodněná semena jsou celkem snadno rozpoznatelná od plev a jejich počet je také odvozen od skupiny lilií, kterou si můžeme pro množení vybrat. Já mám rád čínské hybridy, jak se říká – trubky, krásně voní, dobře rostou. Jsou to výborné zahradní lilie, které udělají velkou radost a na jednom místě je můžeme ponechat i více let. Zvláště skupina tzv. aureliánů a henryi hyb. se semeny dobře množí, ale i lilie ze skupiny asijských hybridů jsou velice vhodné pro zkoušku výsevů. Jsou to všechno úchvatné lilie, které v našich podmínkách též dobře vegetují. Tyto v příkladu uvedené skupiny lilií mají klíčení epigeické, to znamená nadzemní. Jednoduše řečeno je to tak, že ze semene vyrůstá nejdříve lístek a pak se tvoří cibulka. Jiné klíčení je hypogeické – podzemní, zde se nejdříve vytvoří cibulka v půdě a pak teprve vyrůstá lístek. Podzemní klíčení má např. dobře známá Lilium martagon – lilie zlatohlávek i její příbuzné botanické druhy a jejich hybridy. Zde je postup při výsevu trošku pracnější i delší v čekání na výsledek.

Pro první zkoušku vypěstování vlastních lilií mohu doporučit uvedené čínské a asijské hybridy. Vyséváme brzy na jaře pod sklo, nebo později na volný záhon. Lépe začít dříve abychom prodloužili vegetační dobu. Já vysévám za okno, jako se dávají např. rajčata. Semínka kladu do truhlíků na běžný odlehčený výsevní substrát, 2 až 4 cm od sebe, pro tvorbu cibulek musí být místo, hloubka 2 cm. Před výsevem je dobré semena pro lepší klíčení máčet 3 až 4 dny. Vodu během máčení měníme. Zaléváme mírně, aby substrát nevyschl, ale nebyl přemokřený. Když nám mladé lilie zesílí, mají pevné lístky a cibulky dosáhnou velikosti zhruba nehtu, můžeme začít uvažovat o přesazování na určené místo. Lépe počkat na zesílení s částečným přihnojením a neuspěchat to. Mladé rostliny chráníme před slunečním úpalem až do úplného otužení a nezaléváme na list. Pro první zimu je třeba přidat zem a ochránit mladé cibulky před případným silným dlouhotrvajícím mrazem.

Žádná lilie není nikdy tak krásná jako váš první semenáček. Mladé lilie vykvétají často již druhým rokem, ale pravou krásu předvedou, až celkově zesílí. Paní liliářka Virginie Howiová napsala. Lilie. Ach lilie. Pro pěstování lilií mluví přinejmenším tisíc různých důvodů. Žádná slova však nejsou s to vyjádřit nádheru a rozmanitost těchto půvabných květin. Kdybychom vás tak alespoň mohli vzít za ruku a zavést na některou výstavu lilií. Na vlastní oči byste se mohli přesvědčit, jak krásné, proměnlivé a barevné jsou.

Převzato – ZAHRÁDKÁŘ  2 / 2012 , autor Vratislav Novák

A nyní malá ukázka toho, když si pan Vratislav Novák vyseje svoje vlastní martagony. Což není úplně pro začátečníky. Těm doporučujeme začít se semeny třeba trubkovytých lilií.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.