Členská schůze……?

Aktuality

Pravidelná březnová schůze byla již čtvrtou členskou schůzí za sebou, která se nemohla uskutečnit. K tomu můžeme navíc připočíst i předvánoční setkání, které v prosinci 2020 rovněž neproběhlo. Perspektiva?

Ve zprávách „Z naší organizace“, uveřejněných v letošním Liliáři č. 1, předseda, pan Vratislav Novák k tomuto tématu uvedl:

Bohužel situace s epidemií se nelepší a my již dnes víme, že se nebude konat ani naše březnová členská schůze. Nechceme Vás připravit o naše setkání, a proto uvažujeme o jejím novém termínu v měsíci červnu. Přesný termín bude včas oznámen na našich stránkách www.martagon-lilie.cz. Pokud to bude technicky možné, dostane se k Vám pozvánka na stránkách Liliáře č. 2/2021.

Takový je předpoklad. Doufejme, že půjde zrealizovat. Zatím jsme v situaci, kdy si to můžeme jen přát, nebo jak se taky někdy říká „ zatím si to jen malovat“. Což nás inspirovalo k tomu, dát sem pár obrázků lilií, které vznikly ještě v době, kdy k zachycení reality do obrazu místo technologických vymožeností sloužily pozorné oči a šikovné ruce.

Fotoaparáty umí zachytit obrazy světa nepoměrně snadněji a přesněji, dostat ale do fotografie zároveň i atmosféru, náladu, či slovy obtížně popsatelný půvab, ovšem při jejich použití nebývá samozřejmostí. Pouhým stisknutím tlačítka se to obvykle nepovede, chce to pak jistý osobní vklad, určitý cit. A někde v tom asi tkví příčina, proč ty kresby mívají většinou neopakovatelnou působnost, a to dokonce i případě, že zachytily skutečnost jen jaksi přibližně. Jedna věc je talent, schopnost něco nakreslit, podstatné je vědomé zaujetí, které k obrazu přidá otisk tvůrcovi duše. Tím zřejmě vzniká ono kouzlo, které přetrvává.

A ještě jeden aspekt si dovolíme zmínit: tímto způsobem můžete vytvořit obraz něčeho, co ve skutečnosti neexistuje. To zní samozřejmě banálně. Ale zkuste liliáři říci, že „modrá lilie“ je banální!? No, a v malé ukázce kreseb níže, které do svého archivu sesbíral pan doc. Petr Šrůtka, se můžete podívat na „modrý martagon“. Patrně je jediný na světě, protože v přírodě neexistuje, v ní lilie nemají k dispozici modrou barvu. Ale když na něj popatříte a uvidíte, co jste tedy ještě neviděli, pranic nebude vadit tato „roztomilá nepřesnost“. Spíše naopak můžete mít samovolnou potřebu poděkovat tvůrcům těchto kreseb za jejich práci ještě srdečněji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.