Na zahradě paní Jany Pošvecové aneb Letní liliářská slavnost – Nové obrázky

Ze zahrad členů

Aktualizace: Kde se vzal tu se vzal, z jednoho šuplíku (předseda by věděl :-)), se vyloupl takový lesklý kroužek. Pro mladé je to už docela retro, říká se tomu cédéčko. A na něm fotografie z návštěvy liliářů na zahradě paní Jany Pošvecové v roce 2010. Kromě těch, které pod článkem zachycují návštěvníky zahrady, vznikly tenkrát naštěstí i obrázky samotných lilií dokládající, co a jak tam tehdy paní Janě kvetlo. Je jich na padesát. Stačí zamířit dolů.

Manželé Hlouškovi v článku Ahoj všichni liliáři, který přibyl na naše stránky 23. listopadu, kromě svých zkušeností s průběhem počasí na pěstování lilií v letošním roce, reagovali také na dvě části příspěvku Trochu barev do listopadové šedi svým pohledem či názorem: „…V dnešní době nevlídného počasí, potěší každá fotka lilií, ale i jiných rostlin. Doufám, že podobných fotek i z našich zahrad bude více….“, kterýžto jako administrátor našeho webu rád a plně podporuji.

Ostatně celý článek a jejich sdílení svých zkušeností z letoška velmi vítám, ba řekl bych, že vzhledem k aktuální situaci ve společnosti a ve světě, je to nanejvýše vhodný způsob, jak vzájemnou komunikací prostřednictvím našich stránek úspěšně zvládnout či překlenout aktuální vývoj. Protože, co si budeme povídat, zkušenosti svědčí o tom, že když nastanou problémy, pomoci si musíme vždy především sami. Přičemž mě tedy právě napadá, že k rubrice „Liliáři o sobě“, by se pro to mohla hodit rubrika „Liliáři sobě“. Budu-li mít k tomu příspěvky od Vás, její založení nepochybně zvládnu:-D Aktualizace 15.12.2020: Do “ Galerie“ v hlavním menu jsem přidal rubriku nazvanou „Ze zahrad členů“.

A teď ještě zpátky k 1. odstavci a tématu fotek z našich zahrad.  Jako správce webu mám pár možností, jak téma začít rozvíjet, jak „z klobouku“ vytáhnout třeba návštěvu zahrádky paní Jany Pošvecové, která proběhla o letní sobotě dne 17. července 2010 v Chotovinách u Tábora… Tu přikládám pod tímto textem.  Část lilií ze zahrady pana Stanislava Šupity se už „houfuje v zákulisí“, aby vás také potěšily. Neříkám, že je to v mých možnostech konec průvodu, ale pokračování bude velmi brzy záviset právě a jen od vás, milí a vážení přátelé.

P.S. Pod každým příspěvkem je možnost vložit komentář. Svou důležitost to může mít právě ve smyslu komunikace, jejíž první krok udělali manželé Hlouškovi. Rozumím, že to nemusí být vhodná cesta pro každého. Pak je tady ještě možnost napsat své sdělení na adresu administrator@martagon-lilie.cz. Tam je možné přiložit třeba i obrázky, které by přímo na web nemusely projít úplně hladce. Jak znám administrátora, ten je pak hbitě umístí tam, kam jste je chtěli poslat či umístit.

Vratislav Novák

Vážení přátelé,

         dovolte mi, abych se s Vámi podělil o své dojmy z návštěvy zahrádky paní Jany Pošvecové, která proběhla o letní sobotě dne 17. července 2010 v Chotovinách u Tábora…

         V rámci činnosti naší organizace pořádáme různé exkurze, výlety a setkání, které jsou našimi členy oblíbené. Všechny tyto akce mají něco do sebe, skrývají v sobě hluboké zážitky z podívané, která účastníky pohladí po duši. Přátelské kontakty, kdy se vídáme s ostatními liliáři s možností společného popovídání, přinášejí nám všem nezapomenutelný prožitek pěkného dne…

         Tak tomu bylo i tentokrát. Rád bych jen předeslal, že tuto zprávu píši jako organizátor akce na přání redaktora Jiřího Kováře. Nejenže jsme viděli nádherné lilie, ale byli jsme naší hostitelkou i bohatě pohoštěni. A právě během posezení při dobrém jídle a pití vymyslel přítel Kovář nadpis tohoto článku, který velmi dobře „sedí“ a mne při vymýšlení nadpisu už nic lepšího nenapadlo…

         Tolik úvodem. Dál se budu věnovat všemu, abych slovem ozřejmil, jak vše při exkurzi probíhalo. Opravdu jsme moc rádi přijali pozvání k „tetě Janě“, kterou mnozí naši liliáři znají ze schůzí a výstav. Rád bych ještě vysvětlil, že paní Jana Pošvecová z Tábora je teta mé manželky, která též z Tábora pochází. Postupně se vžilo mezi členy MARTAGONU oslovovat př. Pošvecovou  „paní Jana“ nebo „teta“ (viz článek J. Kováře, Liliář č. 1/2009).

         Sraz účastníků proběhl dle avizovaných propozic z minulého zpravodaje a v Chotovinách se sešli tito liliáři: Irena Hanzlíčková z Mostu, Marcela Hůlková z Liberce, Jiří Kovář z Volyně, Eva Kudrnáčová z Náchoda, Vratislav Novák z Prahy – Čakovic, Pavel Petrlík z Vernéřova u Aše, Václav Poslední z Hrobu, Božena Reisová z Prahy, Tomáš Sehnoutka z Jablonce nad Nisou,  Stanislava Skořepová z Městce Králové a samozřejmě paní Jana.

         Po příchodu na zahradu a milém přivítání paní Janou a jejím přítelem Zdeňkem začal liliářům velice pěkný den, který se nepochybně zapíše každému z nás do paměti. Nenašel se nikdo, kdo by litoval času věnovaného setkání.          Kvetoucích lilií byly plné záhony, vždyť termín byl zvolen k tomuto účelu. Musíme však postupovat pomalu, utvořit skupinky, abychom se na pěšinkách netlačili. Exkurzi začínáme v nevelkém skleníku, kde jsou rajčata a okurky, ale také asi metr vysoká lodyha Lilium nepalense se dvěma květy a několik nádob se semenáčky lilií v různém stupni vývoje. Další nádoby se semenáči pak nacházíme všude venku různě rozmístěné po zahradě. Záhony jsou vyčištěné a bez plevele. Ve směru prohlídky jsme spatřili skupinku asi půl metru vysokých lodyh  z křížení Lilium pyrenaicum x Lilium pomponium – zatím bez květu, avšak ve velmi dobrém zdravotním stavu. Nejsou zde vůbec vidět lilie, které by vypadaly, že jim něco schází. Bezpochyby se tetě odměňují za všechnu její péči.

         Velmi mě potěšil pohled na krásné květenství z křížení, které jsem kdysi provedl mezi asijským hybridem ‚Citronella‘ x Lilium davidii. Vzniklý hustě tečkovaný oranžový turbánek s pěkným tvarem květů pojmenovala teta pracovním názvem MANDARÍNKA. Opodál jsme zahlédli mladé semenáčky L. pyrenaicum, vedle byl záhon zakrytý netkanou fólií po vzoru př. Antona Mega, která ochraňovala další mladé semenáče s lístečky.

         Každého určitě upoutal velký, sytě žlutý čínský hybrid z křížení mezi semenáčem Joe Hoella x ‚Golden Splendor’… Ta barva, tvar květu, stabilní lodyha – prostě senzace, takhle jasně žlutou lze spatřit jen zde v Chotovinách.   

         Nepřehlédli jsme žádnou lilii z velkého množství semenáčů čínských hybridů, původem většinou ze semen z naší burzy, ty nejlepší byly od přátel Joe Hoella a Jiřího Hlouška. Krásně a zdravě zde rostou lilie od přátel Břetislava Mičulky, Jiřího Kováře, Karla Vereše a dalších šlechtitelů. Potěšilo nás květenství mimořádně urostlých OT-hybridů původně zakoupených od př. Pavla Nejedla nebo v aukci od Václava Jošta.

         Den byl slunečný a velmi horký, a tak jsme si museli občas sednout k připravenému zahradnímu stolu s bohatým občerstvením. Co se týče nápojů a jídla, nedokážu vše ani vyjmenovat, byl by to dlouhý seznam. Vládla zde rodinná atmosféra podbarvená přítomností dětí – moje dvě dcery, má žena a vnučka paní Kudrnáčové. Přišla též slečna Bára, která je vnučkou tety Jany a přivedla si kamarádku. Mládež dováděla spontánně v bazénu… O své hosty se příkladně starala paní Jana se svou dcerou Vlaďkou a synem Radkem, který prováděl fotodokumentaci. Příjemné posezení s chutným jídlem a pitím nemělo chybu. Debatovalo se o liliích… Po chvíli vyrážíme opět po zahradě za liliemi, znova se vracíme a usedáme ke stolu, vybízeni k další konzumaci vynikajících dobrot. Paní Jana je nejen výborná liliářka, ale také skvělá kuchařka. A takto se to, vážení přátelé, několikrát opakuje…

         Kdysi mně ze semen získaných od Jiřího Dudka vyrostly pěkné vydařené semenáče čínských hybridů. Jeden z nich měl nadstandardní kvalitu, tudíž jsem ho použil do křížení jako matku a dal na něj pyl z odrůdy ‚Pink Perfection‘. Ze semen, které jsem poté tetě Janě daroval, vyrostla jedna statná dvoumetrová lodyha, kterou jsme zde právě zhlédli. Tomáš Sehnoutka hned nadšeně mobilem zatelefonoval př. Dudkovi a sdělil mu, co právě vidíme a při této příležitosti ho srdečně zdravíme.

         To nejlepší si záměrně nechávám na konec. Vidíme zde asi tucet skleniček a v nich v rašelině raší lístky martagonů, které čekají na přesazení na záhon. Jde o metodu klíčení, která je popsána v Liliáři č. 1/2009. Takto připravená semena martagonů bývají k mání v lednu na naší výroční členské schůzi. S velkým obdivem jsme sledovali, jak se tetě práce se semenáčky daří. Vzácná semena martagon hybridů z Lotyšska a od př. Petra Šrůtky jsou v dobrých rukou. Těšme se, až za pět let vykvetou, že je Radek nafotí. To bude něco…

         Neodpustím si ještě jeden dodatek. Po našem odchodu přišla k tetě na návštěvu delegace zahrádkářů z místní organizace. Také si prohlédli lilie a dovedete si představit, jak se vše opakovalo včetně pohoštění.

Bohužel se však večer přihnala velká bouřka, průtrž mračen a silný vítr. Velká část té krásy byla najednou zničena… Měli jsme štěstí, že jsme vše stihli akorát! Prohlédněte si, prosím, několik fotografiií na přebalu Liliáře, jejichž autorem je Radek Pošvec.

         Závěrem bych rád poděkoval paní Janě za nevšední zážitky na její zahrádce. Já tam bývám několikrát do roka. Děkuji i jménem dalších účastníků exkurze, jak mne o to požádali, a popřejme jí hodně úspěchů a radosti v naší společné zálibě. Teto Jano, mockrát děkujeme!

Doplnění obrázků 1. března 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.