Jak šlechtím lilie

Šlechtění

  Stanislav Šupita

Vždy, když mě něco zaujalo, jsem se snažil o tom co nejvíce zjistit, vyzkoušet a naučit se to. Za všechno co jsem začal v zahradničení mohou články v časopise „Zahrádkář“. V roce 1972 jsem si přečetl článek jak očkovat růže. Tak jsem si postup vyzkoušel na stolisté růži a ono se mi to podařilo. Dostal jsem od maminky první růže, stal jsem se členem Rosa klubu v Praze, kde jsem vytrval až do konce devadesátých let. Za ty roky jsem vypěstoval stovky očkovaných růží, zkoušel je ve skleníku křížit a pěstovat jejich semenáčky. Naučil jsem se, že na výsledky je třeba hodně trpělivosti. Žádné velké úspěchy s růžemi se mi však nepovedly.

Po přestěhování do Václavic jsem zkoušel dále očkovat a křížit růže, ale boj s hryzci jsem vzdal. V té době jsem si ve Václavicích koupil první lilie – African Queen a Pink Perfection. Dále mě zaujal v Zahrádkáři článek pana Tyleho jak on začínal s liliemi. Zkusil jsem tedy zmíněné lilie také zkřížit – a povedlo se mi to.

Vstoupil jsem do Brněnského spolku. Z různých článků ve zpravodajích jsem si vybral metody jak v mých podmínkách pěstovat, křížit, vysévat a vysazovat semenáčky. Vstoupil jsem také do naší organizace Martagon.

Z práce s růžemi mi zůstalo razítko, které používám v knihách, kde doplňuji údaje o křížení a vše co se každého jednotlivého případu týká. Proto mohu zpětně vyhledat všechny údaje každého křížení. Doplňuji pouze rodiče,číslo křížení v daném roce, číslo visačky, které provází semenáče po celou dobu existence. V razítku je kolonka datum kastrace, datum opylení,sklizeň tobolky počet semen, datum vysetí. Někdy další poznámky. První léta jsem prováděl křížení z toho, co zrovna kvetlo a padlo mi pod ruku. Zkoušel jsem co se povede. Nakoupil jsem většinu lilií od pana Mičulky. Postupně se mi začaly líbit lilie s plochými a turbanovitými květy,typ henryi. Teď již mám tolik různých semenáčů, že si mohu rodiče vybírat. Když vykvete pěkná silná lilie, představím si jak by asi vypadali potomci s jinou lilií. U růží platilo, že matka z velké části ovlivní stavbu rostliny a otec květ. Kastraci, opylení asi není potřeba popisovat. Bliznu chráním  alobalem navinutým na tužce různých průměrů podle velikosti blizny. Zavěsím pod květ kovový štítek s číslem. Při úspěšném křížení do podzimu naroste tobolka se semeny. Jestliže je nebezpečí podzimních mrazíků a tobolky jsou ještě nedozrálé, mám z netkané textilie udělané návleky, které později mohu sundat. Sklízím postupně – když je stonek odumřelý, nebo změklá tobolka. Doma ve váze semeníky otvírám jakmile jsou proschlé a jdou lehce otevřít. V petriho miskách je dosuším a po vytřídění od plev je vložím do očíslovaných papírových sáčků s číslem křížení. Ty uchovám ve sklenici v mrazáku. Na jaře, asi v půlce března, semena předkličuji opět v petriho miskách v trošce vody, kterou každý den vyměňuji. Za pár dní některá semena ukazují bílý klíček. A to je okamžik, kdy je potřeba semena vyset. Používám hlubší plastové misky od zeleniny a masa. V rozích vyříznu otvory kvůli vodě, naplním zahradnickým substrátem pro výsevy, urovnám povrch, připevním cedulku s číslem a párátkem postupně opatrně rozmístím jednotlivá semínka. Zasypu je jemným pískem a zaliji kropítkem, abych je nevyplavil. Potom všechny kontejnerky umístím ve skleníku, kde jsou až do jara příštího roku. Při zalévání přihnojuji a postřikuji proti plísni. Přes zimu kontejnerky překryji netkanou textilií. Na jaře, když začínají rostlinky rašit, odříznu dno nádobky a naříznu ji na stranách, abych celý obsah vysadil na záhon ve skleníku. Provázející cedulku přendám na upravený drát a zapíchnu u výsadby. Tam budou další rok. Ve skleníku mám tři ročníky semenáčů. Když jsem dříve vysazoval hned ven, byly ztráty moc velké. Ve skleníku i venku mám nakreslené mapy s údaji, kde je co zasazené.

Dnes jsem se hodně rozepsal, ale ono nejde napsat jen kousek, protože všechno spolu souvisí. Při křížení se řídím okamžitým nápadem a když vidím plné tobolky mám velkou radost co se povedlo. U nás ve Václavicích nejsou ideální podmínky pro pěstování – přežijí jen ti nejsilnější. Moc mě to baví a když vidím výsledky jsem spokojený.