Setkání s Lilium bulbiferum

Aktuality, Klub Botanika

Moje první setkání s Lilium bulbiferum ve volné přírodě

Eva Biedermanová

V červenci loňského roku, ostatně jako každoročně, jsme se vydali s manželem na putování po Alpách. Měli jsme tentokrát naplánované opravdu lehké túry v Karnských Alpách od jedné horské chaty ke druhé. Jedná se o hraniční hory mezi Itálií a Rakouskem, jejichž hlavní hřeben tvoří státní hranici.

Naše cesta vedla po Via Alpina Red a prakticky po celou dobu našeho putování jsme se setkávali v L. martagon mimo vrcholových partií. Bavíme se tím, že sledujeme její nejvýš položený výskyt. Tentokrát jsme nejvýš položenou L. martagon zaznamenali a vyfotografovali pod vrcholem kopce Rauchkofen (2460 metrů nad mořem) ve výšce cca 2300 m n. m.

foto Pavel Vaniš

Co mě letos překvapilo, bylo moje setkání s Lilium bulbiferum, a to hned první den naší cesty. Při putování po alpských vrcholech jsem se s touto lilií setkala vůbec poprvé, a to ve výšce cca 1190 m n. m. (v blízkosti Gasthof Untere Valentinalm).

foto Pavel Vaniš
foto Pavel Vaniš

S Lilium bulbiferum (česky lilie cibulkonosná) se můžeme setkat ve volné přírodě střední a jižní Evropy od Pyrenejí přes Alpy až na severní Balkán. Na našich českých horách se vyskytuje Lilium bulbiferum subsp. bulbiferum také a podle vyjádření Doc. Petra Šrůtky se častokrát tato lilie pěstovala i na zahrádkách našich babiček.

S druhým poddruhem, lilií cibulkonosnou šafránovou (Lilium bulbiferum subsp. croceum) se můžeme potěšit například v Apeninách či Západních Alpách. U tohoto poddruhu obvykle chybí pacibulky a skvrny uvnitř květu jsou černé, nikoli tmavohnědé.

Zkušenější přátelé liliáři se jistě s touto lilií již ve svém životě setkali, ale pro mě to byl zcela nový zážitek. Poprvé jsem viděla lilii cibulkonosnou ve volné přírodě, bohužel u nás v Čechách se mi to zatím nepodařilo. Z tohoto důvodu mi dovolte, abych se o svůj „jedinečný zážitek“ podělila s vámi ostatními.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.