Ahoj všichni liliáři

Aktuality, O liliářích

Pár slov o tom jak šel čas letošním rokem. Korona virus nám nedovolil naše pravidelná setkání na schůzích a tak snad bude lépe v roce 2021.            

V první řadě chci poděkovat za série fotek nových lilií od Ing. Jošta. V dnešní době nevlídného počasí, potěší každá fotka lilií, ale i jiných rostlin. Doufám, že podobných fotek i z našich zahrad bude více.

Momentálně nám zbývá třídit semena z našich různých křížení a těšit se na jaro kdy je budeme vysévat. Nevím, jak se dařila křížení vám, ale nám „nic moc“. Semeníky, které vypadaly, že budou plné semen, ve skutečnosti obsahovaly většinou jen plevy. Ale i tak máme co vysévat a bude i něco do naší burzy. V důsledku silných a častých dešťů, dozrávání semeníků bylo dost problematické a tak většina semeníků dozrávala na skříních ve vázách.

Celý průběh letošního roku byl jiný, než na co jsme si v posledních letech zvykli. Časté deště se podepsaly na kvalitě květů a bohužel u nás i na cibulích. Poměrně častý byl výskyt fuzaria , hlavně u asijských hybridů a LA. Přes veškeré problémy (korona virus) se podařilo uskutečnit výstavu v Rakovníku a bohatá byla i účast na výstavě v Lysé nad Labem.  Na obou výstavách byla k vidění krásná novošlechtěnní . Nové orientálky Ing. Tomáše Sehnoutky, jsou skutečně překrásné. Už aby je namnožil, abychom si je mohli pořídit i my.

Nás příjemně překvapily nové semenáče z našich křížení. To, jak je důležité řádné označení křížení, nás opět přesvědčil jeden ze semenáčů, u kterého neznáme rodičovské rostliny.  Z  některého semeníku se semena při převozu vysypala a tak pouze víme, že jsme převáželi několik semeníků OT hybridů. Vykvetly i semenáče z výsevů roku 2019. Na ukázku přikládám pár fotek z výsevů semenáčů z let 2017 a 2018.

Všechny vás zdravíme.

 Jirka a Saša Hlouškovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.