Pěstování – Klub Botanika

Aktuality, Klub Botanika

Čtenáři Liliáře už to vědí – přítel Jirka Svoboda navrhuje i cestou našeho webu vytvořit prostor, kde by svůj zájem o pěstování botanických lilií mohli sdílet všichni takto zaměření členové našeho spolku. Když v hlavním menu otevřete rubriku Pěstování, najdete tam podrubriku Klub Botanika. (Bude-li mít někdo vhodnější nápad na název, můžu to zvážit-:) K textu, který vyšel v posledním Liliáři, doplním ještě poznámku, kterou napsal mně, v níž zájemcům nabízí určité množství l. pumilum. nejlépe výměnou za jiná semena botanických lilií. K textu mi poslal i dvě fotky, na tom náhledovém to l. lankongense, myslím, svědčí náramně.

Pěstitelé botanických lilií
Jiří Svoboda (jiri.svo22@gmail.com)

Rád bych oslovil všechny příznivce botanických lilií (nejen Lilium martagon) a založil na našem webu http://martagon-lilie.cz/ stránku zájmové skupiny pěstitelů botanických lilií při Martagonu. Myslím si, že je nás obdivovatelů botanických lilií víc a bylo by užitečné vyměňovat si zkušenosti s jejich pěstováním, radost z květů a v neposlední řadě také jejich semena. Kdo máte zájem, sledujte příslušnou stránku a sami posílejte příspěvky nebo fotografie nebo nabídněte semena mailem webmasterovi (administrator@martagon-lilie.cz).

Osobně dávám jednoznačně přednost pěstování lilií ze semen, protože tak minimalizuji možnost přenosu chorob, nejen virových, které se v amatérských podmínkách léčit nedají.

Na závěr bych rád popřál hodně úspěchů v pěstování botanických lilií, protože to je nejen záliba, ale také záslužný příspěvek k udržení genofondu botanických lilií, které z volné přírody pomalu mizí. Přikládám letošní snímek L.pumilum, která mi letos poprvé vykvetla a udělala velkou radost svými svítivě červenými kvítky.

l. pumilum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.